top of page

Herinrichting Orleansplein

Op weg naar een mooier, groener en verbindend Orleansplein

Figuur 1: Orleansplein van het noordwesten naar zuidoosten bezien.


Sinds april 2021 is een werkgroep van buurtbewoners actief ter verbetering van het Orleansplein. Het plein zou een vanzelfsprekende ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners kunnen worden: voor kinderen van alle leeftijden om te spelen, voor studenten om te studerenen te sporten en voor alle bewoners om elkaar te ontmoeten.

Daarvoor is wel een andere en meer passende inrichting nodig.

Tijdens diverse bijeenkomsten en door het oor te luister te leggen heeft de werkgroep geïnventariseerd welke wensen er bij buurtbewoners voor het plein zijn. Daar kwamen heel veel ideeën uit voort met als grote lijn dat buurtbewoners wensen dat het plein er groener en vriendelijker bij komt te liggen en zijn functie van ontmoetingsplaats beter gaat vervullen.

Op basis van deze ideeën heeft architect Boris van Eijsden uit de Franquinetstraat een schets gemaakt van herinrichting van het plein, met de wensen van buurtbewoners en voorwaarden van de gemeente als randvoorwaarden. Tussentijds is ook al enkele keren overleg met de gemeente geweest om te bezien of we op een reële, uitvoerbare weg zitten.

De schets van het nieuwe plein voorziet in een ruimte die niet met harde tegels, maar geel gravel bedekt is, waardoor het geheel veel ‘huiselijker’ overkomt (en overal jeu de boules kan worden gespeeld). Het deel dat nu voor voetballen is gereserveerd blijft, maar het hek wordt naar buiten verplaatst tot ter hoogte van de bomen, die met lage heggen verbonden worden. Zo ontstaat een door heggen en borders omsloten plein dat alleen aan de noord- en zuidzijde doorbroken wordt. Op deze manier kan als vanouds makkelijk overgestoken worden. De basketpaal gaat weg, want honderd meter aan de Ravelijnstraat is er een recentelijk opgeknapt basketbalveld met twee doelen. In plaats van de wipkip en glijbaan komt er een modern speeltoestel voor de kleintjes en een apparaat voor een workout voor de studenten enwat groteren. Het plein wordt van noord naar zuid doorsneden door twee houten objecten die als zitbank en als podium kunnen worden gebruikt. In een van beide zijn de ronde plantenbakken, die nu her en der staan, geïntegreerd. Op deze manier kan het plein ook voor een voorstelling, bijeenkomst of andere festiviteit gebruikt worden. Er wordt inelektriciteitsaansluitingen voorzien en feestelijke kettinglampen van boom naar boom die het plein een zuidelijke sfeer kunnen bezorgen en daarmee de nieuwe kwaliteit zullen benadrukken. Fietsen verdwijnen van het plein en van de noordelijke en zuidelijke zijkant: zij worden geconcentreerd in twee fietsenparkeerplaatsen aan de west- en oostzijde: uit het oog, achter de heg. Hiertoe dient het aantal fietsparkeerplaatsen verdubbeld te worden.

Figuur 2: Orleansplein van het zuidoosten naar het noordwesten bezien.


Boris heeft drie sfeerplaten gemaakt waar werkelijkheid en droom in elkaar geschoven zijn: de een kijkt van noordwest naar zuidoost (figuur 1), de ander van oost naar west (figuur 2). Een derde (figuur 3) geeft een idee van de sfeer ’s-avonds tijdens een bijeenkomst op het plein.


Figuur 3: Orleansplein ‘by night’.


Daarnaast heeft hij een tamelijk gedetailleerde plattegrond gemaakt van alle ideeën en voorzieningen die bedacht zijn (figuur 4). Met name die plattegrond zou een mooi uitgangspunt kunnen zijn voor ons gesprek op zaterdag 14 mei tussen 2 en 4 uur.

Figuur 4: Plattegrond van het nieuwe plein.

Een belangrijk terzijde: het gaat hier om een plan, niet om een uitgewerkt voorstel. De realisatie nog lang niet sluitend, maar daar wordt aan gewerkt, onder andere via de gemeentelijke burgerbegroting waar ‘verbinding’ hoog op de wensenlijst is komen te staan.


87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page